Word een SEO-pro in 5 stappen: ontdek hoe je SEO zelf kunt doen

 Ontdenk hoe je SEO zelf kunt doen? Als je net begint met SEO (Search Engine Optimization) of je wilt gewoon meer leren over hoe je het zelf kunt doen, ben je op de juiste plek! SEO is een belangrijk onderdeel van het online marketen van een website of bedrijf, omdat het kan helpen om de zichtbaarheid van je website te verbeteren in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. 

Door je website beter te laten ranken in de zoekresultaten, kun je meer bezoekers naar je site trekken en daardoor wellicht meer omzet genereren. Maar hoe begin je nu met SEO zelf te doen? In dit artikel geven we een aantal stappen om je op weg te helpen.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, of zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Het is een verzameling technieken en strategieën die gericht zijn op het verbeteren van de zichtbaarheid van een website of webpagina in de zoekresultaten van zoekmachines. Dit kan helpen om meer bezoekers naar de site te trekken en daardoor wellicht omzet te genereren.

SEO richt zich op twee belangrijke aspecten: de technische kant van een website en de inhoudelijke kant. Aan de technische kant gaat het om het optimaliseren van de structuur en opmaak van de website, zodat zoekmachines de site beter kunnen begrijpen en indexeren. Aan de inhoudelijke kant gaat het om het gebruik van de juiste zoekwoorden en zoektermen op de site, zodat de site beter gevonden wordt door de juiste doelgroep.

Om succesvol te zijn met SEO is het belangrijk om regelmatig te werken aan zowel de technische als de inhoudelijke aspecten van je site. Door de juiste strategieën toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je site beter gevonden wordt in de zoekresultaten van zoekmachines, wat kan leiden tot meer bezoekers en potentiële klanten.

Word een SEO-pro in 5 stappen: ontdek hoe je SEO zelf kunt doen

Waarom is SEO belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom SEO belangrijk is voor zowel kleine als grote bedrijven. Hieronder geven we een aantal belangrijke voordelen van SEO:

 • Betere zichtbaarheid in de zoekresultaten: Door je site te optimaliseren voor zoekmachines, kun je ervoor zorgen dat je site beter gevonden wordt in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot meer bezoekers en daardoor wellicht ook meer omzet.
 • Meer gerichte bezoekers: Door te werken met de juiste zoekwoorden en zoektermen, kun je ervoor zorgen dat je site beter gevonden wordt door mensen die naar specifieke producten of diensten zoeken. Dit kan leiden tot meer gerichte bezoekers die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.
 • Meer vertrouwen van bezoekers: Websites die goed gevonden worden in de zoekresultaten van zoekmachines, worden vaak als betrouwbaarder gezien dan sites die lager in de resultaten staan. Door je site te optimaliseren voor zoekmachines, kun je dus het vertrouwen van bezoekers verhogen.
 • Lagere advertentiekosten: Als je site goed gevonden wordt in de zoekresultaten van zoekmachines, kun je misschien minder afhankelijk zijn van betaalde advertenties om bezoekers naar je site te trekken. Dit kan leiden tot lagere advertentiekosten op de lange termijn.
 • Langer verblijf op de site: Bezoekers die via organische zoekresultaten (dus niet via betaalde advertenties) op je site terechtkomen, blijven vaak langer op de site dan bezoekers die via advertenties komen. Dit kan leiden tot een hogere conversie- en klanttevredenheid.

Al met al is SEO dus een belangrijk onderdeel van het online marketen van een website of bedrijf. Door de juiste strategieën toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je site beter gevonden wordt in de zoekresultaten van zoekmachines, wat kan leiden tot meer bezoekers, meer gerichte bezoekers, meer vertrouwen van bezoekers, lagere advertentiekosten en een langer verblijf op de site.

Wie kan profiteren van SEO?

SEO is een nuttige strategie voor bijna elk type website of bedrijf. Of je nu een klein lokaal bedrijf hebt, of een grote online winkel, SEO kan helpen om je website beter gevonden te laten worden in de zoekresultaten van zoekmachines. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van bedrijven en organisaties die kunnen profiteren van SEO:

 • Kleine lokale bedrijven: Als je een klein lokaal bedrijf hebt, zoals een restaurant of een winkel, kan SEO helpen om je te laten opvallen in de zoekresultaten van zoekmachines voor mensen in de buurt. Dit kan leiden tot meer bezoekers en klanten uit de omgeving.
 • E-commerce bedrijven: Als je een online winkel hebt, kan SEO helpen om je producten beter te laten ranken in de zoekresultaten van zoekmachines. Dit kan leiden tot meer bezoekers en daardoor wellicht ook meer verkopen.
 • Dienstverlenende bedrijven: Als je een dienstverlenend bedrijf hebt, zoals een advocatenkantoor of een schoonmaakbedrijf, kan SEO helpen om je diensten beter te laten ranken in de zoekresultaten van zoekmachines. Dit kan leiden tot meer bezoekers en daardoor wellicht ook meer klanten.
 • Non-profitorganisaties: Ook non-profitorganisaties kunnen profiteren van SEO. Door je website beter te laten ranken in de zoekresultaten van zoekmachines, kun je ervoor zorgen dat je organisatie beter gevonden wordt door mensen die op zoek zijn naar informatie over jouw doelen en activiteiten.
 • Persoonlijke websites: Als je een persoonlijke website hebt, zoals een blog of een portfoliosite, kan SEO helpen om je site beter gevonden te laten worden in de zoekresultaten van zoekmachines. Dit kan leiden tot meer bezoekers en wellicht ook meer volgers op sociale media of een groter bereik voor je content.

Kortom, bijna elk type website of bedrijf kan profiteren van SEO. Door de juiste strategieën toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je site beter gevonden wordt in de zoekresultaten van zoekmachines, wat kan leiden tot meer bezoekers en wellicht ook meer omzet of een groter bereik voor je doelen.

Bepaal je doelen

Voordat je begint met SEO is het belangrijk om duidelijk te hebben wat je wilt bereiken met je website of bedrijf. Door je doelen te bepalen kun je gerichter werken aan je SEO-strategie en kun je beter inschatten of je op de goede weg bent. In deze heading geven we een aantal stappen om je doelen te bepalen.

Wat wil je bereiken met SEO?

Voordat je begint met SEO is het belangrijk om te bepalen wat je wilt bereiken met je website of bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld het genereren van meer omzet zijn, het verkrijgen van meer leads of het verhogen van het aantal bezoekers op je site. 

Het is goed om specifieke doelen te stellen, zoals “verhoog het aantal leads met 20% in het eerste kwartaal” of “verdubbel het aantal bezoekers op de site in 6 maanden”. Door specifieke doelen te stellen kun je gerichter werken aan je SEO-strategie en kun je beter inschatten of je op de goede weg bent.

Welke doelgroep wil je bereiken?

Naast het bepalen van je doelen, is het ook belangrijk om te bepalen wie je wilt bereiken met je website of bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een specifieke leeftijdsgroep zijn, een bepaald geslacht of mensen met specifieke interesses. 

Door te weten wie je doelgroep is, kun je gerichter zoekwoorden en zoektermen gebruiken en kun je je content op een manier aanpassen die aansluit bij de interesses van je doelgroep.

Word een SEO-pro in 5 stappen: ontdek hoe je SEO zelf kunt doen

Welke zoekwoorden en zoektermen zijn relevant voor jouw doelen?

Nadat je je doelen en doelgroep hebt bepaald, is het tijd om te bepalen welke zoekwoorden en zoektermen relevant zijn voor je website of bedrijf. Zoekwoorden zijn woorden of zinnen die mensen gebruiken als ze zoeken naar iets op het internet, bijvoorbeeld “sneakers kopen” of “beste pizzeria in Amsterdam”. 

Zoektermen zijn vaak langere zinnen die specifieker zijn, zoals “waar kan ik goedkope sneakers kopen in Amsterdam” of “welke pizzeria in Amsterdam heeft de beste beoordelingen”. Door de juiste zoekwoorden en zoektermen te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je site betergevonden wordt door mensen die naar specifieke producten of diensten zoeken. 

Het kan handig zijn om een lijst te maken met relevante zoekwoorden en zoektermen en deze vervolgens te gebruiken in je content en meta tags.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de zoekwoorden en zoektermen die je gebruikt moeten aansluiten bij wat je doelgroep zoekt. 

Als je bijvoorbeeld een online winkel hebt die zich richt op het verkopen van planten, is het belangrijk om zoekwoorden en zoektermen te gebruiken die relevant zijn voor mensen die op zoek zijn naar planten. Dit kan bijvoorbeeld “kamerplanten kopen” of “succulenten verzorging” zijn. 

Door relevante zoekwoorden en zoektermen te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je site beter gevonden wordt door mensen die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.

Doe keyword research

Nadat je je doelen en doelgroep hebt bepaald, is het tijd om te beginnen met keyword research. Keyword research is het proces waarbij je zoekt naar relevante zoekwoorden en zoektermen voor je website of bedrijf. 

Door de juiste zoekwoorden en zoektermen te gebruiken kun je ervoor zorgen dat je site beter gevonden wordt door mensen die naar specifieke producten of diensten zoeken. In deze heading geven we een aantal stappen om te beginnen met keyword research.

Welke tools zijn beschikbaar voor keyword research?

Er zijn verschillende tools beschikbaar om te helpen met keyword research. Sommige van deze tools zijn gratis, terwijl andere tools betaald zijn. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van tools die je kunt gebruiken:

 • Google Ads Keyword Planner: Deze tool van Google is gratis en kan helpen om zoekwoorden en zoektermen te vinden die relevant zijn voor je website of bedrijf. Je kunt zoeken op specifieke zoekwoorden of zoektermen en de tool geeft dan aan hoe vaak deze zoekwoorden of zoektermen gezocht worden, alsmede andere relevante zoekwoorden en zoektermen.
 • SEMrush: Dit is een betaalde tool die kan helpen om zoekwoorden en zoektermen te vinden die relevant zijn voor je website of bedrijf. De tool biedt ook andere mogelijkheden, zoals het analyseren van de zoekwoorden en zoektermen die door concurrerende websites gebruikt worden.
 • Ahrefs: Dit is ook een betaalde tool die kan helpen om zoekwoorden en zoektermen te vinden die relevant zijn voor je website of bedrijf. De tool biedt ook andere mogelijkheden, zoals het analyseren van de backlinks van concurrerende websites.
 • Ubersuggest: Dit is een gratis tool die je kunt gebruiken om zoekwoorden en zoektermen te vinden die relevant zijn voor je website of bedrijf. De tool biedt ook andere mogelijkheden, zoals het analyseren van de zoekwoorden en zoektermen die door concurrerende websites gebruikt worden.
 • Keywordtool.io: Dit is een gratis tool die je kunt gebruiken om zoekwoorden en zoektermen te vinden die relevant zijn voor je website of bedrijf. De tool biedt ook andere mogelijkheden, zoals het genereren van zoekwoorden op basis van een specifiek zoekwoord of zoekterm.
 • Moz Keyword Explorer: Dit is een betaalde tool die je kunt gebruiken om zoekwoorden en zoektermen te vinden die relevant zijn voor je website of bedrijf. De tool biedt ook andere mogelijkheden, zoals het analyseren van de zoekwoorden en zoektermen die door concurrerende websites gebruikt worden en het geven van aanbevelingen voor zoekwoorden en zoektermen die gebruikt kunnen worden om de organische zoekresultaten van je website te verbeteren.

Hoe kies je de juiste zoekwoorden en zoektermen?

Nadat je een lijst hebt gemaakt met relevante zoekwoorden en zoektermen,  is het belangrijk om te bepalen welke zoekwoorden en zoektermen het beste passen bij je doelen en doelgroep. Hieronder geven we een aantal tips om de juiste zoekwoorden en zoektermen te kiezen:

 1. Zorg dat de zoekwoorden en zoektermen relevant zijn voor je doelen en doelgroep. Als je bijvoorbeeld een online winkel hebt die zich richt op het verkopen van planten, is het belangrijk om zoekwoorden en zoektermen te gebruiken die relevant zijn voor mensen die op zoek zijn naar planten.
 2. Kies zoekwoorden en zoektermen die specifiek genoeg zijn. Als je bijvoorbeeld “planten” als zoekwoord gebruikt, is het waarschijnlijk dat je concurreert met een groot aantal andere websites. Als je in plaats daarvan zoekwoorden en zoektermen gebruikt die specifieker zijn, zoals “kamerplanten kopen” of “succulenten verzorging”, kun je gerichter gevonden worden door mensen die geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt.
 3. Gebruik langere zoektermen. Langere zoektermen, ook wel “long tail keywords” genoemd, zijn vaak specifieker en minder competitief dan korte zoekwoorden. Bijvoorbeeld, in plaats van “planten” als zoekwoord te gebruiken, kun je “waar kan ik goedkope kamerplanten kopen in Amsterdam” als zoekterm gebruiken. Dit kan ervoor zorgen dat je gerichter gevonden wordt door mensen die specifiek naar dit type planten zoeken in Amsterdam.
 4. Gebruik lokale zoekwoorden en zoektermen als je een lokaal bedrijf hebt. Als je bijvoorbeeld een restaurant hebt in Amsterdam, is het belangrijk om zoekwoorden en zoektermen te gebruiken die relevant zijn voor mensen die in Amsterdam wonen of die naar Amsterdam reizen. Zoekwoorden en zoektermen zoals “beste pizzeria Amsterdam” of “leuke brunchplekken Amsterdam” kunnen helpen om je restaurant beter gevonden te laten worden door lokale zoekers.

Door deze tips in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste zoekwoorden en zoektermen kiest voor je website of bedrijf. Houd wel in gedachten dat het belangrijk is om regelmatig je zoekwoorden en zoektermen te blijven monitoren en te updaten, omdat de zoekgedrag van mensen kan veranderen en omdat de concurrentie op het internet continu verandert. 

Door je zoekwoorden en zoektermen regelmatig te blijven optimaliseren, kun je ervoor zorgen dat je site beter gevonden wordt door mensen die naar specifieke producten of diensten zoeken.

Maak je website zoekmachinevriendelijk

Nadat je je doelen en zoekwoorden en zoektermen hebt bepaald, is het tijd om je website zoekmachinevriendelijk te maken. Dit betekent dat je de technische aspecten van je website moet optimaliseren zodat zoekmachines zoals Google je site gemakkelijk kunnen crawlen en indexeren. In deze heading geven we een aantal stappen om je website zoekmachinevriendelijk te maken.

Welke technische aspecten zijn belangrijk voor SEO?

Er zijn verschillende technische aspecten die belangrijk zijn voor SEO. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van technische aspecten die je moet meenemen bij het optimaliseren van je website:

 • Meta tags: Meta tags zijn kleine stukjes informatie die op je website geplaatst worden en die door zoekmachines gebruikt worden om te begrijpen wat je website bevat. Het is belangrijk om relevante meta tags te gebruiken voor je zoekwoorden en zoektermen, zodat zoekmachines je site beter kunnen begrijpen en je site beter kunnen ranken voor deze zoekwoorden en zoektermen.
 • Sitemap: Een sitemap is een lijst van alle pagina’s op je website die voor zoekmachines beschikbaar zijn. Door een sitemap te maken en deze aan te bieden aan zoekmachines, kun je ervoor zorgen dat alle pagina’s op je website gemakkelijk gecrawld en geïndexeerd kunnen worden.
 • Robots.txt: Dit is een bestand dat aangeeft welke pagina’s op je website voor zoekmachines beschikbaar zijn en welke pagina’s niet beschikbaar zijn. Door dit bestand te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines alleen de pagina’s crawlen en indexeren die je wilt.
 • Google search console: Google Search Console is een gratis tool die je kunt gebruiken om de prestaties van je website in de zoekresultaten van Google te bekijken en te analyseren. De tool biedt ook andere mogelijkheden, zoals het opgeven van een sitemap en het aangeven van welke pagina’s niet voor zoekmachines beschikbaar moeten zijn. Door Google Search Console te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je op de hoogte blijft van eventuele technische problemen op je site die de prestaties in de zoekresultaten kunnen beïnvloeden. Het is daarom aan te raden om Google Search Console toe te voegen aan je technische SEO toolkit.

Hoe optimaliseer je de structuur en opmaak van je website?

Er zijn verschillende manieren om de structuur en opmaak van je website te optimaliseren voor SEO. Hieronder geven we een aantal voorbeelden:

 • Gebruik duidelijke en logische URL’s: Zorg ervoor dat je URL’s gebruikt die duidelijk en logisch zijn en die relevant zijn voor je zoekwoorden en zoektermen. Dit kan ervoor zorgen dat zoekmachines je site beter kan begrijpen en beter kunnen ranken voor deze zoekwoorden en zoektermen.
 • Maak gebruik van header tags: Header tags, zoals H1, H2, en H3 tags, geven aan hoe belangrijk bepaalde delen van de tekst op je website zijn. Door relevante zoekwoorden en zoektermen in je header tags te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines deze tekst als belangrijker zien en je site beter kunnen ranken voor deze zoekwoorden en zoektermen.
 • Gebruik afbeeldingen en videos met relevante alt tags: Afbeeldingen en videos zijn een belangrijk onderdeel van de opmaak van je website, maar zoekmachines kunnen deze niet lezen. Door alt tags te gebruiken om aan te geven wat de afbeelding of video bevat, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines deze content beter kunnen begrijpen en je site beter kunnen ranken voor relevante zoekwoorden en zoektermen.
Word een SEO-pro in 5 stappen: ontdek hoe je SEO zelf kunt doen

Hoe verbeter je de snelheid van je website?

De snelheid van je website is een belangrijk aspect voor SEO, omdat zoekmachines de snelheid van je site meenemen in hun ranking algoritmen. Dit betekent dat hoe sneller je site laadt, hoe beter je site kan ranken in de zoekresultaten. Om de snelheid van je website te verbeteren, kun je onder andere het volgende doen:

 • Gebruik een snelle en betrouwbare hosting provider: De hosting provider die je gebruikt kan een grote impact hebben op de snelheid van je site. Zoek een hosting provider die snelle servers heeft en die bekend staat om hun betrouwbaarheid.
 • Maak gebruik van caching: Caching is het proces waarbij de browser een kopie van de website opslaat zodat deze sneller kan worden geladen bij toekomstige bezoeken. Door caching te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat de snelheid van je website verbeterd wordt voor terugkerende bezoekers.
 • Gebruik compressie: Als je grote afbeeldingen of andere bestanden op je site hebt, kan dit leiden tot langere laadtijden. Door deze bestanden te comprimeren, kun je ervoor zorgen dat ze kleiner worden en dus sneller kunnen worden geladen.
 • Verwijder onnodige plugins en widgets: Als je veel plugins en widgets op je site hebt, kan dit leiden tot langere laadtijden. Door onnodige plugins en widgets te verwijderen, kun je ervoor zorgen dat je site sneller laadt.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat de snelheid van je website verbeterd wordt, wat kan leiden tot een betere ranking in de zoekresultaten.

Zorg voor kwalitatief goede en relevante content

Nadat je de technische aspecten van je website hebt geoptimaliseerd en je doelen en zoekwoorden en zoektermen hebt bepaald, is het tijd om aan de slag te gaan met de content op je website. 

Het is belangrijk om kwalitatief goede en relevante content op je website te plaatsen, omdat dit kan helpen om bezoekers naar je site te trekken en om je site te laten ranken voor relevante zoekwoorden en zoektermen. In deze heading geven we een aantal stappen om kwalitatief goede en relevante content op je website te plaatsen.

Wat is kwalitatief goede content?

Kwalitatief goede content is content die relevant is voor je doelgroep en die van hoge kwaliteit is. Dit betekent dat de content nuttig en interessant is voor de bezoekers van je website en dat deze goed geschreven is, met duidelijke en logische structuur en met correcte spelling en grammatica. Kwalitatief goede content kan helpen om bezoekers op je site te houden en om je site te laten ranken in de zoekresultaten.

Hoe zorg je voor relevante content?

Om relevante content te creëren, is het belangrijk om te weten wat je doelgroep zoekt en wat hun behoeften en interesses zijn. Door relevante zoekwoorden en zoektermen te gebruiken en door te schrijven voor je doelgroep, kun je ervoor zorgen dat de content op je website relevant is voor je doelgroep. Het is ook belangrijk om regelmatig nieuwe content toe te voegen, zodat bezoekers altijd nieuwe informatie op je site kunnen vinden.

Hoe gebruik je zoekwoorden en zoektermen op je website?

Om ervoor te zorgen dat je site goed gevonden wordt in de zoekresultaten, is het belangrijk om relevante zoekwoorden en zoektermen te gebruiken in de content op je website. Dit kan helpen om je site te laten ranken voor deze zoekwoorden en zoektermen. Om dit te doen, kun je onder andere het volgende doen:

 • Gebruik de zoekwoorden en zoektermen in de titels en headers van je pagina’s
 • Gebruik de zoekwoorden en zoektermen in de meta tags en alt tags van afbeeldingen en videos
 • Zorg ervoor dat de zoekwoorden en zoektermen prominent aanwezig zijn in de tekst van je pagina’s, maar overdrijf het niet en vermijd het gebruik van “keyword stuffing”
 • Maak gebruik van synoniemen en semantisch verwante woorden om de tekst natuurlijk te houden

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van zoekwoorden en zoektermen alleen een onderdeel is van het creëren van kwalitatief goede en relevante content. 

Het is ook belangrijk om de leesbaarheid en waarde van de content voor je doelgroep in het achterhoofd te houden. 

Als je dit doet, kun je ervoor zorgen dat je site goed gevonden wordt in de zoekresultaten en dat bezoekers op je site blijven en terugkomen.

Maak gebruik van interne en externe links

Naast het gebruik van relevante zoekwoorden en zoektermen, is het ook belangrijk om gebruik te maken van interne en externe links op je website. Interne links zijn links die naar andere pagina’s op je eigen website verwijzen, terwijl externe links links naar andere websites zijn. 

Door gebruik te maken van interne en externe links, kun je ervoor zorgen dat bezoekers langer op je site blijven en dat je site beter gevonden wordt in de zoekresultaten. In deze heading geven we een aantal stappen om gebruik te maken van interne en externe links op je website.

Wat zijn interne en externe links?

Interne links zijn links die naar andere pagina’s op je eigen website verwijzen. Dit kan helpen om bezoekers langer op je site te houden en om ze door te sturen naar andere relevante pagina’s op je site. 

Het gebruik van interne links kan ook helpen om de autoriteit en het vertrouwen van je website te vergroten bij zoekmachines, omdat het laat zien dat je website een grote hoeveelheid relevante en waardevolle content bevat.

Externe links zijn links naar andere websites. Het gebruik van externe links kan helpen om de autoriteit en het vertrouwen van je website te vergroten bij zoekmachines, omdat het laat zien dat je verwijst naar andere waardevolle en relevante websites. 

Het kan ook helpen om bezoekers naar je site te trekken, omdat ze via de externe links naar je site kunnen komen.

Hoe kun je interne links gebruiken op je website?

Er zijn een aantal manieren om interne links te gebruiken op je website:

 • Maak gebruik van relevante anchor teksten: Anchor teksten zijn de woorden die in een link worden getoond. Door relevante anchor teksten te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat bezoekers en zoekmachines begrijpen waar de link naar verwijst.
 • Maak gebruik van breadcrumb navigatie: breadcrumb navigatie is een navigatie systeem dat bezoekers laat zien waar ze zich op de website bevinden en hoe ze terug kunnen gaan naar eerdere pagina’s. Door breadcrumb navigatie te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat bezoekers gemakkelijk naar andere relevante pagina’s op je site kunnen gaan.
 • Maak gebruik van interne links in de content van je pagina’s:door interne links te gebruiken in de content van je pagina’s, kun je bezoekers naar andere relevante pagina’s op je site sturen en ze helpen om meer te weten te komen over specifieke onderwerpen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de interne links die je gebruikt relevant zijn voor de content van de pagina en voor de behoeften van je doelgroep.

Hoe kun je externe links verkrijgen en gebruiken op je website?

Er zijn een aantal manieren om externe links te verkrijgen en te gebruiken op je website:

 • Neem contact op met andere websites en vraag om een link naar je site op hun website te plaatsen. Dit kan helpen om de autoriteit en het vertrouwen van je website te vergroten bij zoekmachines en om bezoekers naar je site te trekken.
 • Maak gebruik van sociale media om naar je site te linken. Door je website te delen op sociale media platforms zoals Facebook, Twitter en LinkedIn, kun je ervoor zorgen dat mensen naar je site komen via deze externe links.
 • Maak gebruik van gastbloggen: door te schrijven voor andere websites en blogs en een link naar je eigen site te plaatsen in het artikel, kun je externe links verkrijgen en bezoekers naar je site sturen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van externe links alleen nuttig is als deze links naar relevante en waardevolle websites verwijzen. Door links naar lage kwaliteit of spammy websites te plaatsen, kan dit een negatief effect hebben op de autoriteit en het vertrouwen van je website bij zoekmachines.

Word een SEO-pro in 5 stappen: ontdek hoe je SEO zelf kunt doen

Monitor en analyseer je resultaten

Nadat je een SEO-strategie hebt geïmplementeerd, is het belangrijk om regelmatig te monitoren en te analyseren hoe je site het doet in de zoekresultaten.

Door je resultaten te monitoren, kun je zien wat werkt en wat niet, en kun je eventuele problemen op tijd opmerken en oplossen. 

Er zijn een aantal tools beschikbaar om je te helpen bij het analyseren van je SEO-resultaten, en in deze heading geven we een aantal stappen om deze tools te gebruiken om je SEO-strategie te verbeteren.

Welke tools zijn beschikbaar voor het analyseren van SEO-resultaten?

Er zijn verschillende tools beschikbaar om je te helpen bij het analyseren van je SEO-resultaten. Sommige van de meest populaire tools zijn:

 • Google Search Console: deze tool van Google geeft je inzicht in hoe je site rankt in de zoekresultaten van Google en geeft je informatie over hoe bezoekers je site hebben gevonden.
 • Google Analytics: deze tool van Google geeft je inzicht in hoe bezoekers je site gebruiken en hoe ze zich door je site bewegen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers je site heeft gehad, hoe lang ze op je site zijn gebleven en vanuit welke pagina’s ze je site hebben verlaten.
 • Ahrefs: deze tool biedt uitgebreide analyse van je backlinks, zoekwoorden en andere SEO-aspecten. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel backlinks je site heeft, welke zoekwoorden je site rankt voor en hoe je site het doet vergeleken met andere sites.
 • SEMrush: deze tool biedt uitgebreide analyses van zoekwoorden, backlinks, advertenties en andere SEO-aspecten. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel backlinks je site heeft, welke zoekwoorden je site rankt voor en hoe je site het doet vergeleken met andere sites.
 • Moz: deze tool biedt uitgebreide analyses van backlinks, zoekwoorden en andere SEO-aspecten. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel backlinks je site heeft, welke zoekwoorden je site rankt voor en hoe je site het doet vergeleken met andere sites.

Hoe pas je je SEO-strategie aan op basis van de resultaten?

Nadat je de resultaten van je site hebt geanalyseerd met behulp van deze tools, kun je je SEO-strategie aanpassen op basis van wat werkt en wat niet. Als je bijvoorbeeld ziet dat je site niet goed rankt voor bepaalde zoekwoorden, kun je ervoor kiezen om meer content te maken die gericht is op deze zoekwoorden en om deze zoekwoorden te gebruiken in de meta tags en de titels van je pagina’s. 

Als je ziet dat bezoekers snel je site verlaten, kun je ervoor kiezen om de gebruikerservaring op je site te verbeteren door bijvoorbeeld de navigatie te verbeteren of door snellere laadtijden te realiseren. Door regelmatig je SEO-strategie te evalueren en aan te passen op basis van de resultaten, kun je ervoor zorgen dat je site blijft groeien en verbeterd wordt.

Conclusie

In deze uitgebreide gids hebben we gekeken naar hoe je kunt beginnen met SEO zelf te doen. We hebben gezien dat SEO belangrijk is om ervoor te zorgen dat je site goed rankt in de zoekresultaten van zoekmachines, en dat dit kan leiden tot meer bezoekers en mogelijk zelfs meer omzet.

We hebben gekeken naar hoe je doelen kunt bepalen voor je SEO-strategie, hoe je keyword research kunt doen om de juiste zoekwoorden en zoektermen te vinden, hoe je je website kunt maken om zoekmachines te begrijpen en hoe je kwalitatief goede en relevante content kunt maken. We hebben ook gekeken naar hoe je interne en externe links kunt gebruiken om de autoriteit van je site te verhogen, en hoe je je resultaten kunt monitoren en analyseren om je SEO-strategie te verbeteren.

Door deze stappen te volgen en regelmatig je SEO-strategie te evalueren en aan te passen op basis van de resultaten, kun je ervoor zorgen dat je site blijft groeien en verbeterd wordt, en kun je profiteren van de voordelen van SEO.

Programma’s en cursus die wij aanbevelen:
Siteground: een uitstekend hosting platform voor het maken van al je websites! Via deze link zijn er altijd kortingen te verkrijgen.
Affiliate Marketing Revolutie: de beste cursus voor het leren van affiliate marketing
MasterSEO: de nummer 1 SEO training van belgie en nederland! 30 minuten gratis coaching
Master marketeer: is een online training en coaching platform met geavanceerde trainingen van BEWEZEN strategieën en technieken in het maken en opbouwen van websites en affiliate marketing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven