Wat kost een wordpress website te laten maken? Een volledige gids.

Wat kost een wordpress website te laten maken? Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kosten van het maken van een WordPress website, waaronder de omvang van de website, de functionaliteiten die nodig zijn, en of je het zelf wilt doen of wilt laten maken door een professioneel bedrijf of freelancer. In dit artikel bespreken we de verschillende kosten die komen kijken bij het maken van een WordPress website.

Kosten van het domein en hosting

Om een WordPress website te maken, heb je eerst een domeinnaam en hosting nodig. Een domeinnaam is het adres van je website, bijvoorbeeld www.mijnwebsite.nl. Een hostingprovider zorgt ervoor dat je website op internet staat en bereikbaar is voor bezoekers. De kosten voor een domeinnaam en hosting kunnen variëren, afhankelijk van de provider en het type hostingpakket dat je kiest. Een domeinnaam kost gemiddeld tussen de €10 en €15 per jaar, terwijl hostingpakketten gemiddeld tussen de €50 en €100 per jaar kosten.

Wat kost een wordpress website te laten maken?

Kosten van het ontwerp en de lay-out

Naast het domein en de hosting, heb je ook een ontwerp en lay-out nodig voor je WordPress website. Dit bepaalt hoe je website eruit ziet en hoe gemakkelijk het is voor bezoekers om te navigeren. Er zijn verschillende manieren om het ontwerp en de lay-out van je WordPress website te regelen:

 • Gratis thema’s: WordPress biedt een ruime selectie aan gratis thema’s waarmee je je website een professionele uitstraling kunt geven. Deze thema’s zijn meestal redelijk eenvoudig, maar bieden wel de basisfunctionaliteiten die je nodig hebt.
 • Premium thema’s: Als je op zoek bent naar iets meer uitgebreidere thema’s met meer functionaliteiten en opties, kun je ook kiezen voor een premium thema. Deze thema’s zijn vaak wat duurder dan de gratis opties, maar bieden vaak meer mogelijkheden voor aanpassing en unieke ontwerpen.
 • Zelf ontwerpen: Als je graag je eigen ontwerp wilt maken, of als je specifieke wensen hebt die niet in een bestaand thema te vinden zijn, kun je ook kiezen om een professioneel ontwerp te laten maken. Dit kan duurder zijn, afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp en de tijd die nodig is om het te maken.

Kost en van het toevoegen van functionaliteiten

Naast het ontwerp en de lay-out van je WordPress website, zijn er ook verschillende functionaliteiten die je kunt toevoegen om je website meer waardevol te maken voor bezoekers. Dit kan variëren van een contactformulier tot een winkelwagen voor het verkopen van producten. Sommige van deze functionaliteiten zijn gratis beschikbaar via plugins, terwijl andere functionaliteiten misschien een extra kostenpost opleveren.

 • Gratis plugins: Er zijn talloze gratis plugins beschikbaar voor WordPress, die je website kunnen uitbreiden met allerlei functionaliteiten. Dit kan bijvoorbeeld een contactformulier zijn, of een plugin voor het beheren van afbeeldingen en mediabestanden.
 • Premium plugins: Soms zijn er bepaalde functionaliteiten waarvoor je een premium plugin nodig hebt. Dit zijn vaak plugins met meer uitgebreide opties en mogelijkheden, of plugins met een specifieke focus, zoals een plugin voor het maken van online enquêtes. De kosten voor premium plugins kunnen variëren, afhankelijk van de plugin en de aanbieder.
 • Zelf ontwikkelde functionaliteiten: Als je specifieke functionaliteiten nodig hebt die niet beschikbaar zijn in bestaande plugins, of als je wilt dat bepaalde aspecten van je website op een bepaalde manier werken, kun je ook kiezen om deze zelf te laten ontwikkelen door een professioneel bedrijf of freelancer. Dit kan duurder zijn dan het gebruik van bestaande plugins, afhankelijk van de complexiteit van de functionaliteiten en de tijd die nodig is om ze te ontwikkelen.

Hoe je de kosten van een WordPress website kunt bepalen

Bepalen wat een WordPress website kost kan behoorlijk complex zijn, aangezien er verschillende factoren zijn die van invloed zijn op de kosten. Hieronder geven we enkele tips om de kosten van je WordPress website te bepalen:

 • Bepaal het doel van je website: Voordat je begint met het maken van je website, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat het doel ervan is. Wil je bijvoorbeeld producten verkopen, informatie delen, of een dienst aanbieden? Dit kan van invloed zijn op de functionaliteiten die je nodig hebt, en daarmee ook op de kosten.
 • Bepaal je doelgroep: Het is ook belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Dit kan van invloed zijn op het ontwerp en de lay-out van je website, evenals op de manier waarop je informatie presenteert en functionaliteiten aanbiedt.
 • Bepaal je budget: Voordat je begint met het maken van je website, is het handig om een budget te bepalen. Dit kan helpen om te bepalen welke opties je hebt voor het domein, de hosting, het ontwerp en de functionaliteiten. Zo voorkom je dat je te veel geld uitgeeft aan dingen die je niet echt nodig hebt.
 • Zoek verschillende opties: Er zijn vaak verschillende opties beschikbaar voor elk aspect van je website, zoals domeinnamen, hosting, thema’s en plugins. Het is daarom handig om verschillende opties te vergelijken voordat je een keuze maakt, om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt.
 • Bepaal wat je zelf kunt doen: Als je technisch aangelegd bent, of als je tijd hebt om dingen zelf te leren, kun je overwegen om bepaalde aspecten van je website zelf te doen. Dit kan helpen om de kosten te beperken.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een goed beeld krijgen van wat een WordPress website kost en hoe je de kosten kunt beperken. Het is belangrijk om te onthouden dat de kosten van een website variëren afhankelijk van de omvang en complexiteit ervan, en dat het soms de moeite waard kan zijn om wat extra geld uit te geven aan bepaalde aspecten, zoals een professioneel ontwerp of specifieke functionaliteiten, om ervoor te zorgen dat je website effectief is en aan je doelen voldoet.

denk goed na voordat je aan de slag gaat

Het belang van goed nadenken voordat je aan de slag gaat met het maken van een WordPress website kan niet genoeg benadrukt worden,Het kan namelijk behoorlijk duur worden om achteraf nog wijzigingen aan te brengen of functionaliteiten toe te voegen die je in eerste instantie niet had meegenomen. 

Daarom is het belangrijk om goed na te denken over wat je precies wilt met je website voordat je begint met het maken ervan. Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken voordat je aan de slag gaat met het maken van je WordPress website:

 • Doel van de website: Wat is het doel van je website? Wil je producten verkopen, informatie delen, of een dienst aanbieden? Het is belangrijk om duidelijk te hebben wat je wilt bereiken met je website, zodat je de juiste functionaliteiten kunt kiezen om dit te ondersteunen.
 • Doelgroep: Wie is je doelgroep? Dit kan van invloed zijn op het ontwerp en de lay-out van je website, evenals op de manier waarop je informatie presenteert en functionaliteiten aanbiedt.
 • Budget: Hoeveel budget heb je beschikbaar voor het maken van je website? Dit kan bepalen welke opties je hebt voor het domein, de hosting, het ontwerp en de functionaliteiten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden om te voorkomen dat je te veel geld uitgeeft aan dingen die je niet echt nodig hebt.
 • Tijd: Hoeveel tijd heb je beschikbaar om te werken aan je website? Als je weinig tijd hebt, kan het handig zijn om te kiezen voor een kant-en-klare oplossing, zoals een gratis thema of een premium thema met veel opties. Als je echter meer tijd hebt, of als je specifieke wensen hebt die niet in een bestaand thema te vinden zijn, kan het zinvol zijn om een professioneel ontwerp te laten maken.

Door goed na te denken over deze zaken voordat je aan de slag gaat met het maken van je WordPress website, kun je ervoor zorgen dat je niet te veel geld uitgeeft aan dingen die je niet echt nodig hebt, en dat je website aansluit bij je doelen en doelgroep.

Het kan ook helpen om te bepalen welke functionaliteiten je wel en niet nodig hebt, zodat je niet hoeft te betalen voor dingen waar je geen te veel tijd in gaat steken.

Door goed te plannen en na te denken voordat je aan de slag gaat, kun je ervoor zorgen dat je efficiënt werkt en dat je website snel online staat zonder dat je te veel geld hoeft uit te geven.

Daarnaast kan het ook handig zijn om vooraf alvast een lijst te maken van de functionaliteiten die je wilt hebben op je website, zodat je hier rekening mee kunt houden bij het kiezen van een thema of het laten ontwikkelen van een ontwerp. 

Zo voorkom je dat je achteraf nog dingen moet toevoegen of wijzigen die je in eerste instantie niet had meegenomen, wat extra kosten kan opleveren.

Je website content

Hoeveel kost het om een WordPress website te maken?

Als je de content voor je WordPress website zelf wilt schrijven, zijn er geen directe kosten verbonden aan het schrijfproces, behalve misschien wat tijd en moeite. Als je echter geen tijd of zin hebt om de teksten zelf te schrijven, of als je specifieke wensen hebt voor de content, kun je overwegen om dit te laten doen door een freelancer of een contentmill.

Freelancers

Als je ervoor kiest om de content van je website te laten schrijven door een freelancer, kun je rekenen op kosten van gemiddeld €0,05 tot €0,10 per woord. Dit is afhankelijk van de lengte en complexiteit van de teksten, en de ervaring en expertise van de freelancer.

Als je bijvoorbeeld een langere tekst wilt laten schrijven, zoals een blogpost of een e-book, zullen de kosten hoger zijn dan voor een korte tekst, zoals een metaomschrijving.

Contentmills 

Er zijn ook verschillende contentmills beschikbaar, zoals Iwriter, Textbroker en BuySellText, die teksten op bestelling kunnen schrijven. De kosten voor het laten schrijven van teksten via een contentmill zijn meestal lager dan de kosten voor het laten schrijven door een freelancer, met gemiddelde kosten van €0,02 tot €0,15 per woord. Dit is afhankelijk van de lengte en complexiteit van de teksten, en de specificaties die je opgeeft voor het schrijfproces.

Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van de teksten die via een contentmill worden geschreven soms minder kan zijn dan de teksten die door een freelancer worden geschreven, aangezien de schrijvers vaak geen persoonlijke aandacht krijgen en de teksten soms snel geschreven worden om aan de vraag te voldoen.

AI software

Een andere optie is het gebruiken van een AI software om de teksten voor je website te laten schrijven. Er zijn verschillende AI softwareprogramma’s beschikbaar, met gemiddelde kosten van €50 tot €100 per maand. Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de teksten die door deze software worden geschreven soms minder kan zijn dan de teksten die door mensen worden geschreven , aangezien de software geen emoties heeft en soms moeilijk begrijpt wat bepaalde woorden of zinnen betekenen.

Bovendien kan het soms moeilijk zijn om de juiste toon en sfeer in de teksten te krijgen met behulp van AI software. Als je ervoor kiest om een AI software te gebruiken, is het daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je duidelijke specificaties geeft voor het schrijfproces, en om de teksten na te kijken en eventueel aan te passen voordat je ze op je website publiceert.

Welk kies je voor je website content

In samenvatting zijn de kosten voor het laten schrijven van de content van je WordPress website afhankelijk van de optie die je kiest. Vanaf je de teksten zelf wilt schrijven, zijn er geen directe kosten verbonden aan het schrijfproces, Als je ervoor kiest om de teksten te laten schrijven door een freelancer, kun je rekenen op gemiddelde kosten van €0,05 tot €0,10 per woord.

Als je ervoor kiest om de teksten te laten schrijven via een contentmill, kun je rekenen op gemiddelde kosten van €0,02 tot €0,15 per woord. Als je ervoor kiest om de teksten te laten schrijven door een AI software, kun je rekenen op gemiddelde kosten van €50 tot €100 per maand.

Conclusie

De kosten van het maken van een WordPress website kunnen sterk variëren, afhankelijk van de omvang van de website, de functionaliteiten die nodig zijn, en of je het zelf wilt doen of wilt laten maken door een professioneel bedrijf of freelancer. Als je op zoek bent naar een eenvoudige website met basisfunctionaliteiten, kun je vaak uitkomen met een gratis domeinnaam, hosting, thema en plugins. Als je echter op zoek bent naar iets meer uitgebreide of specifieke functionaliteiten, kunnen de kosten oplopen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over wat je precies nodig hebt voordat je aan de slag gaat met het maken van je WordPress website.

Programma’s en cursus die wij aanbevelen:
Siteground: een uitstekend hosting platform voor het maken van al je websites! Via deze link zijn er altijd kortingen te verkrijgen.
Affiliate Marketing Revolutie: de beste cursus voor het leren van affiliate marketing
MasterSEO: de nummer 1 SEO training van belgie en nederland! 30 minuten gratis coaching
Master marketeer: is een online training en coaching platform met geavanceerde trainingen van BEWEZEN strategieën en technieken in het maken en opbouwen van websites en affiliate marketing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven