Alles over elektrisch rijden: Is het Zakelijk en Privé interessant?


Elektrische auto’s zijn al tientallen jaren een droom van ingenieurs en ondernemers. Maar het is pas sinds kort dat ze levensvatbaar zijn als dagelijks vervoermiddel. En nu is hun tijd gekomen. Hier is alles wat je moet weten over elektrisch rijden, inclusief de voor- en nadelen waarmee je rekening moet houden bij je aankoopbeslissing.

Wat is elektrisch rijden?

Alles over elektrisch rijden: Is het zakelijk en Privé interessant?

Elektrisch rijden verwijst naar het gebruik van elektromotoren om een voertuig aan te drijven, in tegenstelling tot de verbrandingsmotor die in de meeste auto’s te vinden is.

Elektrische voertuigen (EV’s) bestaan al meer dan een eeuw, maar ze hebben pas onlangs aan populariteit gewonnen door de vooruitgang in batterijtechnologie en oplaadinfrastructuur.

Voordelen

De voordelen van elektrisch rijden zijn er veel.

Goedkoper

Ten eerste zijn elektrische auto’s veel goedkoper in gebruik dan auto’s met een gasmotor. De kosten voor het opladen van een elektrische auto bedragen ongeveer een derde van de kosten voor het tanken van een gewone auto.

En omdat elektrische auto’s geen bewegende delen hebben, hebben ze minder onderhoud nodig dan auto’s met een gasmotor.

Minder uitstoot

Ten tweede produceren elektrische auto’s geen uitstoot, dus zijn ze veel beter voor het milieu. Elektrische auto’s zijn zelfs zo efficiënt dat ze ongeveer de helft minder uitstoot veroorzaken dan auto’s die op gas rijden.

Stil

Ten derde zijn elektrische auto’s erg stil. Dit maakt ze ideaal voor het rijden in de stad, waar geluidsoverlast een ernstig probleem is.

Acceleratie

Ten vierde hebben elektrische auto’s een uitstekende acceleratie. Dit komt doordat elektromotoren produceren hun volledige koppel bij alle toerentallen. Benzinemotoren, daarentegen, produceren hun piekkoppel bij hoge snelheden.

Beter rijgedrag

Ten vijfde zijn elektrische auto’s heel soepel om mee te rijden. Dit komt doordat elektromotoren geruisloos en zonder trillingen werken.

Nadelen

Er zijn echter ook enkele nadelen aan elektrische auto’s. Het opladen kan langer duren dan het tanken van een benzineauto, en hun actieradius kan beperkt zijn.

Langere oplaadtijden

Elektrische auto’s hebben langer nodig om op te laden dan auto’s met een benzinemotor. Een volledige lading kan zes tot acht uur duren. En als je een openbare oplader gebruikt, zul je waarschijnlijk in de rij moeten wachten.

Beperkte actieradius

Een ander nadeel van elektrische auto’s is dat ze een beperkte actieradius hebben. De meeste elektrische auto’s leggen maar ongeveer 350km af op een enkele lading.

Dit betekent dat je je reizen zorgvuldig moet plannen en ervoor moet zorgen dat je een oplader bij de hand hebt of weet waar de oplaad stations zijn.

Infrastructuur

Tenslotte hebben elektrische auto’s een andere infrastructuur nodig dan auto’s met een benzinemotor. Daartoe behoren oplaadstations, die nog niet overal beschikbaar zijn.

Welke elektrische auto’s zijn er?

Alles over elektrisch rijden: Is het zakelijk en Privé interessant?

Volledig elektrische auto.

Een volledig elektrische auto wordt alleen door elektriciteit aangedreven. Deze auto’s hebben geen interne verbrandingsmotor en geen uitstoot.

Hybride elektrische auto

Een hybride elektrische auto heeft zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. De elektromotor wordt gebruikt om de auto bij lage snelheden aan te drijven, en de motor wordt gebruikt om de auto bij hoge snelheden aan te drijven.

Plug-in hybride.

Een plug-in hybride elektrische auto lijkt op een hybride elektrische auto, maar hij heeft een grotere accu die in een stopcontact gestoken kan worden om op te laden.

Kosten elektrische auto

Aankoop

Elektrische auto’s worden steeds populairder, maar ze zijn ook veel duurder dan traditionele auto’s die op gas rijden.

Het goede nieuws is dat de prijs van elektrische auto’s daalt naarmate de batterij-technologie verbetert en oplaadstations meer algemeen worden.

Is de aanschaf van een nieuwe elektrische auto te duur voor je? Denk er dan over een tweedehands auto te kopen of een private lease af te sluiten.

Verbruik

Elektrische auto’s zijn zeer efficiënt en hebben lage gebruikskosten. De kosten voor het opladen van een elektrische auto bedragen ongeveer een derde van de kosten voor het tanken van een gewone auto.

De elektriciteitsprijzen variëren van land tot land, maar zijn vaak goedkoper dan benzine.

Onderhoud

Omdat elektrische auto’s geen bewegende delen hebben, hebben ze minder onderhoud nodig dan auto’s die op gas rijden.

Bovendien hebben elektrische auto’s regeneratieve remmen, wat betekent dat de remmen langer meegaan.

Wegenbelasting

Elektrische auto’s zijn in veel landen vrijgesteld van wegenbelasting. Dit komt omdat ze geen uitstoot produceren.

Banden

Elektrische auto’s hebben meestal ook banden die langer meegaan dan auto’s met een benzinemotor.

Accu

De accu is het duurste onderdeel van een elektrische auto, maar hij heeft ook de langste levensduur. De gemiddelde batterij gaat zo’n acht jaar mee of 160.000 km.

Laadpalen

Alles over elektrisch rijden: Is het zakelijk en Privé interessant?

Snellaadpalen

Komen steeds meer voor, maar ze zijn nog niet zo wijd verbreid als benzinestations.

De tarieven voor snelladen variëren gemiddeld van €0,66 tot €0,83 per kWh.

Thuislaadstation

Thuis opladen is de handigste manier om je elektrische auto op te laden. Je kunt een thuislader in je garage of oprit installeren.

Het voordeligst is meestal een privé oplaadpunt, dat ongeveer €0,20 per kWh kost.

Openbare laders

Openbare opladers staan meestal in parkeergarages, winkelcentra, en andere plaatsen waarmensen hun auto’s voor langere tijd parkeren.

Openbare opladers zijn meestal duurder dan privé opladers, ze kosten ongeveer €0,50 per kWh.

Hoe laad ik een elektrische auto op?

Het opladen van een elektrische auto is eenvoudig en gemakkelijk. Je hoeft hem alleen maar in een oplaadstation of stopcontact te steken.

De oplaadtijd hangt af van de grootte van de batterij en het vermogen van het laadstation. Een volledige lading duurt meestal ongeveer vier uur.

Leasen van elektrische auto.

Private leasen

Als je er niet klaar voor bent om een elektrische auto rechtstreeks te kopen, kun je er in plaats daarvan een leasen. Een elektrische auto leasen is een geweldige manier om alle voordelen van het bezit van een elektrische auto te krijgen zonder de hoge aankoopprijs.

De maandelijkse kosten van het leasen van een elektrische auto zijn meestal lager dan de maandelijkse kosten van het bezitten van een auto die op gas rijdt.

Er is een aankoopbonus als je vanaf 1 juli 2020 een elektrische auto koopt of voor privé leasing kiest. Vanaf 2022 geeft de overheid €3350 steun voor nieuwe elektrische auto’s en €2000 subsidie voor gebruikte.

Elektrische voertuigen produceren geen uitlaatgassen en hebben daardoor een gunstige invloed op het milieu. Daarom werd in het vorige klimaatakkoord afgesproken om tot eind 2025 financiële stimulansen voor elektrische auto’s te geven. In 2023 en 2024 zal de regering een subsidie van €2950 en €2550 voor nieuwe auto’s geven.

Zakelijk Leasen

Ondernemers die een elektrische auto leasen, hebben tot 2026 ook recht op een kleiner extra belastbaar extraatje. Ondernemers kunnen bij de aankoop van een elektrische auto aanspraak maken op een milieu-investeringsaftrek (MIA).

Het investeringsplan voor het midden- en kleinbedrijf (PME) biedt bedrijven een fiscale stimulans. Voor elke bedrijfswagen kan tot 5000 euro aan steun worden verleend.

Alles over elektrisch rijden: Is het zakelijk en Privé interessant?

Conclusie

Elektrische auto’s worden steeds populairder, en dat is niet voor niets. Ze zijn goedkoper in gebruik en onderhoud dan auto’s die op gas rijden, en ze zijn beter voor het milieu.

Als je overweegt een elektrische auto te kopen, profiteer dan van de stimuleringsmaatregelen van de overheid. En installeer zeker een thuislader, zodat je je auto handig en zuinig kunt opladen.

Veel gestelde vragen?

Wat is de gemiddelde actieradius van een elektrische auto?

De gemiddelde actieradius van een elektrische auto is ongeveer 160 km. Dit kan echter variëren, afhankelijk van de grootte van de batterij en het vermogen van de auto.

Hoe lang duurt het om een elektrische auto op te laden?

Het duurt meestal ongeveer vier uur om een elektrische auto op te laden.

Is het duurder om een elektrische auto of een auto met gasmotor te leasen?

Het leasen van een elektrische auto is meestal goedkoper dan het leasen van een auto met gasmotor.

Wat zijn de voordelen van het bezit van een elektrische auto?

Elektrische auto’s zijn goedkoper in gebruik en onderhoud dan auto’s met een gasmotor, en ze zijn beter voor het milieu.

Recent Posts